Hoezo les uitval? Dat is toch gek?

Door Bananenspin op woensdag 10 november 2010 10:41 - Reacties (47)
Categorie: Algemeen, Views: 8.699

Allereerst een korte uitleg. Ik ben een student op het Media College in Amsterdam en ben nu bezig met mijn laatste jaar. Vorig jaar kreeg mijn school (toen ik op stage zat) een waarschuwing dat het les systeem, uren registratie en de examens niet in orde waren. De school beloofde toen alles aan te pakken en we kregen een brief thuis gestuurd dat het volgend jaar (mijn huidige vierde jaar) allemaal beter zou zijn.

Echter toont onderstaande al genoeg. Een leerling nam op een willekeurige dag zijn camera mee naar school om de hele dag te filmen. Uitkomst? Op een lange schooldag heeft hij een uurtje les gehad en heeft voor de rest letterlijk niets te doen gehad.

Omdat er de laatste tijd veel ophef is geweest over MBO scholieren is dit zeker interessant om te zien. Ook omdat niet al te lang geleden een soort gelijke opleiding van InHolland ook in het nieuws kwam omdat daar zomaar diploma's werden uitgedeeld.

Nadat dit filmpje populair was onder leerlingen werd het ook door geenstijl opgepikt. Ondertussen is er ook een reactie gekomen van de NOS redactie en is er besloten om een website te starten om aan te tonen hoeveel leerlingen momenteel last hebben, of last hebben gehad, van een niet goed functionerende school! Het oorspronkelijke filmpje is hier op youtube te vinden.

De zogenaamde toekomst van Nederland ziet er erg goed uit niet? Nog meer studenten/oud-studenten hier aanwezig die zich hier ook al in herkennen?

Volgende: Wat recensenten vinden, boeit niet 11-'11 Wat recensenten vinden, boeit niet

Reacties


Door Tweakers user AtleX, woensdag 10 november 2010 10:44

Ik heb de laatste 2 jaar van mijn MBO-opleiding iets van 2 of 3 uur les per week gehad, en daarnaast gaf ik als student zelf nog een uurtje per week les aan mijn klasgenoten. De rest werd gevuld met 'projecten'. Een weekje daaraan werken en vervolgens 5 weken lang UT2004 spelen, meer was het niet.

Door Tweakers user keitje, woensdag 10 november 2010 10:48

Zo gaat het op elke MBO toch?

Ik zelf op Radius College West Brabant same story. Maat van me uit Groningen MBO, same story.
Dat de 2e kamer daar is wat tijd in gaat steken, tis ondertussen al zo erg dat de studenten zelf klagen dat de scholen waardeloos zijn!!!

Door Tweakers user wildcardxl, woensdag 10 november 2010 11:20

Zelf in een ver verleden op het Drenthe College gezeten, ging om Sociaal Juridisch Medewerker hier was het ook hetzelfde verhaal.

Leraar wou om de 10 minuten schorsen en zei er dan bij dat we maar een tankstation moesten overvallen en een jointje roken.

Door Tweakers user Worran, woensdag 10 november 2010 11:23

hetzelfde hier, mbo is erg triest , en dan hebben we het nog niet gehad over jongeren die de opleiding verlaten puur omdat

1: te weinig les

2: uitdaging van niets, niveau veels te laag

3:leraren die eigenlijk te weinig weten over het vak wat ze geven

4: te weinig controle , blijf je weg , wie doet je wat?

5: en zo zijn er nog wel een paar dingen


tijd voor verandering in Nederlandse onderwijs

Door Tweakers user engessa, woensdag 10 november 2010 11:28

Het werkt toch 2 kanten op? Uitzonderingen daargelaten maar de gemiddelde MBO-scholier heeft volgens mij een motivatie van niets en een houding van lik-me-vestje. Kan me voorstellen dat je er als docent op den duur dan ook geen zin meer in hebt. Dat er wat moet veranderen lijkt mij duidelijk maar daar zijn scholieren ook voor nodig.

Door Tweakers user Osxy, woensdag 10 november 2010 11:28

Ik zit op een opleiding die samenwerkt met het MA, we hebben MA lesstof, MA examens en krijgen een MA diploma maar dan op een niet-MA school.

Dit jaar zijn wij de dupe geworden van de chaos die MA heet, ons vorig jaar behaalde nederlands examen werd niet geaccepteerd WANT het MA vindt dat het niet afdoende niveau is, dit terwijl dit een MBO3 nederlands examen was en het MA alleen MBO2 nederlands examens afneemt?

Dus MA, BEDANKT!

Door Tweakers user sinner2stroke, woensdag 10 november 2010 11:29

MBO'er != student, algemeen bekend.
MBO'er = scholier.

Verder, de argumenten die worden genoemd.. Jeez, het schijn volwassenenonderwijs te zijn. Grow up!

Door Tweakers user DDC, woensdag 10 november 2010 11:30

Worran schreef op woensdag 10 november 2010 @ 11:23:
hetzelfde hier, mbo is erg triest , en dan hebben we het nog niet gehad over jongeren die de opleiding verlaten puur omdat

1: te weinig les

2: uitdaging van niets, niveau veels te laag

3:leraren die eigenlijk te weinig weten over het vak wat ze geven

4: te weinig controle , blijf je weg , wie doet je wat?

5: en zo zijn er nog wel een paar dingen


tijd voor verandering in Nederlandse onderwijs
Ben het wel eens op punt 4 na, vind ik gewoon eigen verantwoordelijkheid. De rest klopt inderdaad maar al te goed.

Door Tweakers user 318025, woensdag 10 november 2010 11:34

MBO voor mensen die bijvoorbeeld in de WW of WIA zitten ook gewoon triest, ik heb mijn eigen inHolland ( De school waar over gaat is niet inHolland maar A College ) verhaal, nee er werden geen diploma's uit gedeeld maar er werd wel de instructie gegeven om gelekte examen vragen te oefen.

Ik vondt de lessen trouwens gewoon gejaagd, het was op MBO2 Niveau in gedeeld maar volgens mij werd het als MBO4 les gegeven, want was meer thuis studie dan wat anders. Helaas zwijgen meeste mensen als er iets mis is, omdat ze dat niet netjes vinden om iets aan de schandpaal te hangen.
Worran schreef op woensdag 10 november 2010 @ 11:23:
hetzelfde hier, mbo is erg triest , en dan hebben we het nog niet gehad over jongeren die de opleiding verlaten puur omdat

1: te weinig les

2: uitdaging van niets, niveau veels te laag

3:leraren die eigenlijk te weinig weten over het vak wat ze geven

4: te weinig controle , blijf je weg , wie doet je wat?

5: en zo zijn er nog wel een paar dingen


tijd voor verandering in Nederlandse onderwijs
Punt 1 heb ik op mijn MBO ook mee gemaakt en wie is daar de dupe van? Ja de ICTer zonder ervaring, want die red het echt niet met 2 lessen per week en dat stof niet goed behandeld wordt. ( Leraren ontkennen altijd )

Punt 2 nee stof vondt ik niet te makkelijk, maar manier van les geven: Van ik ga nu lul verhaal vertellen en dan blader ik 10 bladzijdes verder en ga ik weer een lul verhaal vertellen, dan verdoe je dus nog tijd ook want je komt die hoofdstukken toch thuis helemaal te studeren, dan vraag je af wat doe je 16 uur per week op school.

Punt 3 Na meer leraren die te oud zijn voor vak, sorry hoor maar veel oude docenten hebben soms nogal een kort lontje als ze kritiek krijgen.

Punt 4 Ja je bent niet meer leerplichtig dus is je eigen verantwoordelijkheid, maar scholen zouden door middel van betere communicatie er iets aan kunnen doen, meestal is al te laat wanneer ze het via een hogere opgelegd klacht willen oplossen, het kwaad is dan al geschied.

Ja sommige leerlingen zullen om andere reden weg blijven dan geen zin hebben, een leraar die je voor hele klas voor schut zet en nogal een roddel tante is en tegen je uit vliegt, daar wil je natuurlijk niet meer naar de les gaan.

Ergste is nog steeds de communicatie, bij mij op school hebben die mensen 2 of 3 banen, ja geen wonder dat leerlingen ontsporen of dat fout gaat in de klas omdat er geen goeie communicatie bestaat tussen school en de leerlingen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 11:44]


Door Tweakers user TZC-T1-FX, woensdag 10 november 2010 11:36

Same goes for Thorbecke school Rijnijssel te Arnhem.

Door Tweakers user Sloeber, woensdag 10 november 2010 11:40

Goh wat toevallig. Ik lees lesuitval en zit thuis omdat de stroom was uitgevallen. Iedereen mocht naar huis, wij tassen gepakt, gaat stroom weer aan :/ Gelukkig mochten we wel weg:D

Door Tweakers user Tazzios, woensdag 10 november 2010 11:40

Het probleem is (naar mijn idee) veroorzaakt door dat de scholen per geslaagde student betaald krijgen.

Oorzaak
25% van de studenten gaan lekker achter overzitten en slagen niet. 75% slaagt.
Evaluatie
Bij de opleiding is het slagingspercentage te laag. We verminderen de leerdruk dan slagen er vast meer mensen.
Gevolg
25% van de studenten gaan lekker achter overzitten, 20% vervelen zich en gaan andere dingen doen. Tevens leiden ze andere af die zich wel met de studie willen bezig houden. 50% slaagt .
Evaluatie
Bij de opleiding is het slagingspercentage nog lager. Leerdruk nog verder verlagen.

etc..

Op een gegeven moment weten de leerlingen ook dat ze niet alle huiswerk in hoeven te leveren voordat ze een toets mogen maken. Als je lang genoeg wacht mag je die toets ook doen zonder je huiswerk gemaakt te hebben.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 11:42]


Door Tweakers user Freekers, woensdag 10 november 2010 11:51

Damn, daar zit ik dan met m'n 24 contacturen per week @ Uni...

Door Tweakers user Spesh, woensdag 10 november 2010 12:02

MBO is ook gewoon middelbare school, ga een echte opleiding doen.

Door Tweakers user JKP-Kipmans, woensdag 10 november 2010 12:03

Freekers schreef op woensdag 10 november 2010 @ 11:51:
Damn, daar zit ik dan met m'n 24 contacturen per week @ Uni...
Gelukkig krijg je daar later wel wat voor terug :)

Door Tweakers user 318025, woensdag 10 november 2010 12:10

Spesh schreef op woensdag 10 november 2010 @ 12:02:
MBO is ook gewoon middelbare school, ga een echte opleiding doen.
Niet iedereen kan naar HBO of Universiteit hoor.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 12:16]


Door Tweakers user Roytoch, woensdag 10 november 2010 12:11

Als je dit leest is het toch ook niet zo heel raar dat bij werkgevers een devaluatie is van de waardering voor MBO-studenten? Je hebt er als student ook zelf geen flikker aan als het niveau zo ver omlaag gaat, je krijgt er alleen maar minder voor terug. MBO = middelbaar, dus zou gewoon een acceptabel niveau moeten hebben lijkt me... En zo wordt het je een beetje verpest door de klasgenoten die lekker achterover leunen, samen met het geld-per-geslaagde systeem (zoals Tazzios al aangaf).

@spesh: lekker respectloos. Als ze het niveau gewoon MBO-waardig houden en wijzigingen aanbrengen in het systeem zodat het dat ook weer wordt is het een prima opleiding :/

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 12:14]


Door Tweakers user Chaos101, woensdag 10 november 2010 12:17

Damn, daar zit ik dan met mijn 40 contacturen per week @ Uni...
Nou ja, dat was het afgelopen kwartiel, nu zijn het er maar 32.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 12:18]


Door Tweakers user IStealYourGun, woensdag 10 november 2010 12:21

Misschien een systeem zoals België:
Per dag 8 school uren (50 min) les, behalve op woensdag, daar is het een halve dag.
Pas vanaf Hogeschool (dus +18 jaar), word er hier gewerkt met losse uren.

Het systeem heeft enkel voordelen (voor de student dan toch):
* de schoolplicht kan makkelijk worden gecontroleerd.
* de scholier weet wanneer hij aanwezig moet zijn
* ouders weten ook wanneer hun kinderen op school zijn en kunnen er rekening me houden.
* de scholier moet niet sukkelen met springuren

Door Tweakers user Bananenspin, woensdag 10 november 2010 12:31

keitje schreef op woensdag 10 november 2010 @ 10:48:
Zo gaat het op elke MBO toch?

Ik zelf op Radius College West Brabant same story. Maat van me uit Groningen MBO, same story.
Dat de 2e kamer daar is wat tijd in gaat steken, tis ondertussen al zo erg dat de studenten zelf klagen dat de scholen waardeloos zijn!!!
Betekend niet dat het de juiste manier is toch? :)
YipMan schreef op woensdag 10 november 2010 @ 12:10:
[...]

Niet iedereen kan naar HBO of Universiteit hoor.
Dus dat.
IStealYourGun schreef op woensdag 10 november 2010 @ 12:21:
Misschien een systeem zoals België:
Per dag 8 school uren (50 min) les, behalve op woensdag, daar is het een halve dag.
Pas vanaf Hogeschool (dus +18 jaar), word er hier gewerkt met losse uren.

Het systeem heeft enkel voordelen (voor de student dan toch):
* de schoolplicht kan makkelijk worden gecontroleerd.
* de scholier weet wanneer hij aanwezig moet zijn
* ouders weten ook wanneer hun kinderen op school zijn en kunnen er rekening me houden.
* de scholier moet niet sukkelen met springuren
We hebben in theorie ook 40 uren die we moeten maken per week. 26 op school en 14 zelfstandig. De lessen zijn er echter amper tot niet en daardoor zijn de uren die je zelfstandig in moet vullen ook nutteloos want deze vallen niet in te vullen.

Vanmidag komt powned langs op school, hopelijk maakt dat nog wat los bij de hogere mensen die hier over gaan van deze en andere scholen.

Door Tweakers user Death1ord, woensdag 10 november 2010 12:36

@IStealYourGun: Hier in België is dat inderdaad een heel stuk beter georganiseerd. Je kan enkel 4 of 5 uurtjes "studie" hebben op een dag, en als dit goed valt, kan je dus iedere dag vroeger naar huis.

Door Tweakers user B-Scorpion, woensdag 10 november 2010 12:47

En zo kan ik de bovengenoemde punten aanvullen. Sterker nog bij mij op school worden er lessen gegeven door docenten die niet of weinig van het materiaal af weten (géén woorden voor). Als je een uur strak les krijg moet je blij wezen.

Door Tweakers user elmoxx, woensdag 10 november 2010 12:53

Hoewel het aantal studie-uren hoger wordt naarmate het niveau van de opleiding hoger wordt, hoeft dat volgens mij niet te betekenen dat er daadwerkelijk op school/uni/whatever meer gedoceerd wordt bij een hogere opleiding.

Ik vind het een goede blog maar herken me nauwelijks in de vele reacties.
Ik heb o.a. een MBO gedaan en was daar vaak, heel vaak te vinden. Meer dan wat het lesrooster aangaf, dat weet ik zeker. MBO was veel inhouduren (niet allemaal van gelijk niveau) en vele praktijkuren. Gewoon een volledige werkweek.

Op het HBO werd het langzaam anders. Daar ben ik bij alle college's aanwezig geweest en dat was voldoende om vervolgens niets meer aan 'huiswerk' te hoeven doen. Het aanbod was zeker zo'n 25 a 30 uur per week. Inc. reistijd prima voor mij. Enige wat bij de HBO mis ging was 'de projectgroep'. Daar met zijn allen aan een project werken betekende inderdaad 5 weken niets (niet eens opdagen) en dan 1 week knallen.

Aan de Academie vervolgens ging het weer anders: 2 uur college per week, 2 uur individueel en de rest in je vrije tijd. De tijd die die opleiding kostte heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik vroegtijdig afgehaakt ben.. (te intensief, zeker naast je werk)

Ik denk in veel van de voorkomende gevallen dat het ook aan de instelling van de scholier ligt. Dat het geen gevolgen heeft als je er voor kiest om zelf de boeken elders door te nemen snap ik niet. Dat betekend gewoon dat het niveau van de college's/lessen te laag is. Die bijeenkomsten zijn er ook juist voor om vragen te kunnen stellen imho.

Ook Tazzios haalt een belangrijk punt aan: scholen krijgen betaald per slagende leerling. Leraren weten dit ook en zullen mogelijk sneller geneigd zijn om de lesstof minder 'uitdagend' te maken. Of zou het zo zijn dat leraren door de houding van al die -toch niet komende- scholeren ook niet echt meer willen investeren in hun klas.. --> en de projectgroep is geboren.

Door Tweakers user 327097, woensdag 10 november 2010 13:43

@ 9:00 staat tweakers.net :o

Door Tweakers user 318025, woensdag 10 november 2010 13:53

Weet je dat zo'n post hier op tweakers meer aandacht trekt dan het tegen school zeggen, ik heb zoiets gedaan, het effect: Jawel er was behoorlijk wat loos en nog steeds, maar mijn klasgenoten zijn van die mensen die van WW leven of uitkering benutten, dat zijn laatste mensen die zullen klagen.

Ze hoeven ja niet te solliciteren als ze naar school gaan, goeie reden voor ze om zaken stil te houden die niet zo mooi zijn.

Door Tweakers user jbdeiman, woensdag 10 november 2010 13:55

Op het HBO zeggen ze dat je voorbereid wordt op zelfstandig werken. Op zich gaat dat wel goed :P Je wordt heel vrij gelaten.
Maar keerzijde is wel dat je (in mijn geval) een paar jaar terug maar ong. 5 a 6 uur les in de week had in een rustige week, maar in een drukke week ong. 10 uur. Nu weet ik (ik was voor het Minor / Major principe) dat er wel e.e.a. veranderd is, maar het is wel heel herkenbaar.

Daarnaast waren de lessen ook wel zó goed dat je door het boek te lezen al meer wist dan in de lessen werd behandeld, dus op zich waren de lessen ook niet erg nuttig. Dit viel wat dat betreft allemaal een beetje tegen dus.

Door Tweakers user 318025, woensdag 10 november 2010 14:06

Bij mij op school werden geen klassenboeken gebruikt maar self paced boeken, ja om op je eigen tempo te studeren thuis, kun je begrijpen dat als zo'n docent in Nederlands het lullen is dat je er dan de ballen ook nog van begrijpt en het verspilde tijd is.

Want als boek in Engels is vindt ik dat les ook in Engels moet.

Door Tweakers user FooLsKi, woensdag 10 november 2010 14:34

Het is overduidelijk te merken dat de kwaliteit van de lessen tegenwoordig onder de maat is. Het gros van de jongeren kan niet eens behoorlijk Nederlands meer schrijven. Zo ook de blogger zelf, deze heeft flink 'last' van "Engelse ziekte" in zijn spelling. Erg irritant om te lezen, zeker als je een taalpuristje bent :)

Door Tweakers user Death1ord, woensdag 10 november 2010 14:38

YipMan schreef op woensdag 10 november 2010 @ 14:06:
Bij mij op school werden geen klassenboeken gebruikt maar self paced boeken, ja om op je eigen tempo te studeren thuis, kun je begrijpen dat als zo'n docent in Nederlands het lullen is dat je er dan de ballen ook nog van begrijpt en het verspilde tijd is.

Want als boek in Engels is vindt ik dat les ook in Engels moet.
Als ik zo kijk naar jouw nederlands begrijp ik waarom je het in het engels wou :+

Door Tweakers user 318025, woensdag 10 november 2010 14:39

Weet je wat nog triester is? Dat sommige scholen publieke klachten niet serieus nemen en je liever van school jagen dan de klacht echt goed behandelen.

Net achter gekomen dat mijn docent anoniem hier op tweakers.net zit, hij had mij in post die verwijderd ziek genoemd, natuurlijk zal die man niet reageren op de confrontatie en zal hij ook niet toegeven.
misterdoom schreef op woensdag 10 november 2010 @ 14:38:
[...]


Als ik zo kijk naar jouw nederlands begrijp ik waarom je het in het engels wou :+
Ja natuurlijk ik kan het ja niet volgen als het boek in Engels is en hij Nederlands ligt te lullen. ICT is gewoon in Engels dus les gegeven in Nederlands heeft weinig zin.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 14:41]


Door Tweakers user lauwsa, woensdag 10 november 2010 15:00

Mods kunnen posts terug zien ;)

@ Ja natuurlijk ik kan het ja niet volgen als het boek in Engels is en hij Nederlands ligt te lullen. ICT is gewoon in Engels dus les gegeven in Nederlands heeft weinig zin.

Als je Dyslectie hebt is het veel handiger dat het in het nederlands gegeven word.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 15:01]


Door Tweakers user 318025, woensdag 10 november 2010 15:20

lauwsa schreef op woensdag 10 november 2010 @ 15:00:
Mods kunnen posts terug zien ;)

@ Ja natuurlijk ik kan het ja niet volgen als het boek in Engels is en hij Nederlands ligt te lullen. ICT is gewoon in Engels dus les gegeven in Nederlands heeft weinig zin.

Als je Dyslectie hebt is het veel handiger dat het in het nederlands gegeven word.
Neem dan ook Nederlandse boeken ofzo? Maar ik heb geen dyslexie hoor, er bestaat ook zoiets als verbaal leervermogen, dat veel mensen het op dyslexie willen gooien is gewoon triest, een soort van uitreden.

Door Tweakers user arbraxas, woensdag 10 november 2010 17:14

Spesh schreef op woensdag 10 november 2010 @ 12:02:
MBO is ook gewoon middelbare school, ga een echte opleiding doen.
Zodat je straks lekker in de WW kunt zitten met je opleiding kunstacademie?
Om ook maar ff lekker kort door de bocht te gaan.
Waar nederland de komende jaren echt om gaat zitten springen zijn juist de MBO`ers en dan met name de technische kant. Monteurs, timmermannen noem het maar op het zijn uitstervende vakmensen. Wie gaat straks jou huis bouwen, de fabriek onderhouden etc?
Alsof je pas nuttig bent voor de samenleving op het moment dat je een academische opleiding doet.
Doe je ogen eens open aub.

Door Tweakers user Spesh, woensdag 10 november 2010 17:47

arbraxas schreef op woensdag 10 november 2010 @ 17:14:
[...]


Zodat je straks lekker in de WW kunt zitten met je opleiding kunstacademie?
Om ook maar ff lekker kort door de bocht te gaan.
Waar nederland de komende jaren echt om gaat zitten springen zijn juist de MBO`ers en dan met name de technische kant. Monteurs, timmermannen noem het maar op het zijn uitstervende vakmensen. Wie gaat straks jou huis bouwen, de fabriek onderhouden etc?
Alsof je pas nuttig bent voor de samenleving op het moment dat je een academische opleiding doet.
Doe je ogen eens open aub.
Daar bel ik gewoon een paar polen voor op die het sneller, netter en voor de helft van de prijs doen. Vakmensen en mbo? Haha in computerspelletjes zeker? De laatste keer toen ik er kwam om te vertellen over het bedrijfsleven als ondernemer zag ik echt in ieder lokaal computerspelletjes op de beeldschermen terwijl de docent les staat te geven om daarna hier op tweakblogs te klagen hoe slecht het mbo wel niet is, logisch als je spelletjes gaat spelen ipv op te letten, dan zal je inderdaad niks leren. Ik heb ook wel eens mbo stagiaires gehad, dat ze weinig weten, prima maar die instelling van mbo leerlingen! Het liefst gaan ze als een zak hooi ergens de hele dag achter de computer zitten internetten.

Misschien moeten mbo leerlingen gewoon eens de hand in eigen boezem steken en hun instelling veranderen ipv hun opleiding of docenten de schuld te geven. Daarom vind ik mbo niks meer dan een middelbare school, voor HBO heb je echt geen uitermate hoge intelligentie nodig, iemand die mbo kan kan ook HBO het enige wat nodig is een goede instelling en wat doorzettingsvermogen maar daar ontbreekt het de meeste mbo'rs aan want die spelen liever computerspelletjes.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 18:26]


Door Tweakers user Zenix, woensdag 10 november 2010 20:30

Spesh schreef op woensdag 10 november 2010 @ 17:47:
[...]

Daar bel ik gewoon een paar polen voor op die het sneller, netter en voor de helft van de prijs doen. Vakmensen en mbo? Haha in computerspelletjes zeker? De laatste keer toen ik er kwam om te vertellen over het bedrijfsleven als ondernemer zag ik echt in ieder lokaal computerspelletjes op de beeldschermen terwijl de docent les staat te geven om daarna hier op tweakblogs te klagen hoe slecht het mbo wel niet is, logisch als je spelletjes gaat spelen ipv op te letten, dan zal je inderdaad niks leren. Ik heb ook wel eens mbo stagiaires gehad, dat ze weinig weten, prima maar die instelling van mbo leerlingen! Het liefst gaan ze als een zak hooi ergens de hele dag achter de computer zitten internetten.

Misschien moeten mbo leerlingen gewoon eens de hand in eigen boezem steken en hun instelling veranderen ipv hun opleiding of docenten de schuld te geven. Daarom vind ik mbo niks meer dan een middelbare school, voor HBO heb je echt geen uitermate hoge intelligentie nodig, iemand die mbo kan kan ook HBO het enige wat nodig is een goede instelling en wat doorzettingsvermogen maar daar ontbreekt het de meeste mbo'rs aan want die spelen liever computerspelletjes.
Generaliseren noemen we dat. In mijn geval zie ik bij de meesten klassen dat ongeveer 50% aan jouw profiel voldoet. Maar er zijn genoeg mensen die wel gemotiveerd zijn en wel willen leren, en die gaan daarna ook vaak genoeg HBO doen. Ik zelf heb bijvoorbeeld HAVO gedaan 2 jaar, en daarna 5 jaar ziek geweest. En ik doe nu een MBO opleiding zodat ik een basis heb. En zo kan ik wel doorgaan.

Ik zit zelf op het MBO ICT, opzich prima docenten team gewoon 20~24 uur les per week docenten komen gewoon altijd. Maar de leerlingen, 50% doen niks en krijgen 3 kansen om iets af te maken, dus ik vind het niveau tegenvallen. Ik heb als doelstelling om de opleiding zo snel mogelijk af te maken zodat er nog een beetje uitdaging is.
Kortom, mijn MBO school is best goed in vergelijking met anderen. Maar ik denk dat ik straks totaal niet klaar ben voor het bedrijfsleven. Daarvoor zal ik eerst zelf nog certificaten moeten halen.

Ik zou wel HBO willen doen, maar is niet echt een HBO school bij mij in de buurt. Aangezien ik chronisch ziek ben is belangrijk dat school niet te ver van mijn huis is.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 20:45]


Door Tweakers user ItMeAedri, woensdag 10 november 2010 21:39

Ik zit zelf ook op het MBO ICT, docenten team is heel incompetent. Van het hele ICT docenten team zijn er maar 3 die weten waar ze het over hebben. Verder hebben we nog een externe rondlopen, hij geeft ook redelijk les, wel praktijk. En natuurlijk de afdelingsleider! Bij hem moet je zijn voor echt goede uitleg! Alleen een kwestie van een afspraak maken. :P

Aangezien dat mijn begeleider ook gelijk de afdelingsleider is (van een heel select groepje, i.v.m. zijn tijd) heb ik nog geluk. We krijgen normale projecten en nog aparte opdrachten.

Van de gehele klas van 60 zijn er maar 8 die op schema lopen.

In de pauzes gaan wij even vlug langs de supermarkt en vervolgens weer verder, soms blijven we zitten voor een kort spelletje. De anderen spelen jammer genoeg alleen maar spelletjes, inclusief de pauzes. :+

Door Tweakers user Remz, woensdag 10 november 2010 21:43

In de eerste zin ging het al fout.

Het Media College is één grote zooi.

Ben er 2 jaar geleden geweest op een soort open dag. Moesten van school verplicht een MBO bezoeken dus een beetje de ICT kant op gekeken.

Eerst werden we lang 3 gebouwen gestuurd, niemand wist waar we moesten zijn. Daarna kwamen we in een vaag gebouw aan waar een verbouwing bezig was, maar dat mocht de pret niet drukken, wij mochten tussen het bouwstof gaan zitten.

Daarna legde die gozer wat uit, en na 2 minuten zei hij al: Ik weet dat jullie hier verplicht moeten zijn, maar wie niet wilt moet maar gaan.

Toen hij dat zei wist ik genoeg, niet de school voor mij.

Toch nog maar 2 jaartjes doorgeleerd op de HAVO en toen naar Inholland gegaan voor Informatica opleiding. Ondanks alle negatieve berichten over Inholland ben ik tot nu toe super tevreden. Krijg goed les van professionele leraren/vakmensen, begeleiding is goed, en je gaat je diploma echt niet halen als je niks doet!

Door Tweakers user fotografie999, woensdag 10 november 2010 21:51

Laat er nog maar vele van deze tweakblogs komen voor maart volgend jaar.

Ik weet van mezelf dat ik de intiligentie heb voor hbo en de rede dat ik het niet op een mbo zal redden maar wel op een hbo is dat ik me er totaal niet thuis voel. Waarom bestaat er niet zo iets als een test om te kijken of je hbo aankan. Als ik nu al hoor dat ik 80% al zou weten en mijn vervolg school dit ook bevestigd. bijvoorbeeld door te zeggen dat er ook mensen komen die nog nooit een server hebben beheerd of een pc uit elkaar hebben gehaald. Wat doe ik daar dan sowieso de eerste 2 jaar!? Ik denk dat ik het daarom daar niet zal redden, mensen onder mijn niveau, Mensen die niet nog nooit iets met de pc hebben gedaan behalve op gegamed. Ik kom ook nog eens uit een iets rijkere buurt waar dus gewoon nooit van die medelanders komen, Na al die dingen die ik dan op straat of via de media hoor ben ik daar ook bang voor. Samenvatting: kan makkelijk hbo maar moet naar mbo. zal het daar niet redden maar op hbo wel... WAT TE DOEN!?

Door Tweakers user Roytoch, woensdag 10 november 2010 21:56

fotografie999 schreef op woensdag 10 november 2010 @ 21:51:
Ik weet van mezelf dat ik de intiligentie heb voor hbo
Op HBO telt taal ook ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 22:18]


Door Tweakers user Roytoch, woensdag 10 november 2010 22:18

Klut dubbelpost, sorry :P

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 22:18]


Door Tweakers user Spesh, woensdag 10 november 2010 22:33

fotografie999 schreef op woensdag 10 november 2010 @ 21:51:
Laat er nog maar vele van deze tweakblogs komen voor maart volgend jaar.

Ik weet van mezelf dat ik de intiligentie heb voor hbo en de rede dat ik het niet op een mbo zal redden maar wel op een hbo is dat ik me er totaal niet thuis voel. Waarom bestaat er niet zo iets als een test om te kijken of je hbo aankan. Als ik nu al hoor dat ik 80% al zou weten en mijn vervolg school dit ook bevestigd. bijvoorbeeld door te zeggen dat er ook mensen komen die nog nooit een server hebben beheerd of een pc uit elkaar hebben gehaald. Wat doe ik daar dan sowieso de eerste 2 jaar!? Ik denk dat ik het daarom daar niet zal redden, mensen onder mijn niveau, Mensen die niet nog nooit iets met de pc hebben gedaan behalve op gegamed. Ik kom ook nog eens uit een iets rijkere buurt waar dus gewoon nooit van die medelanders komen, Na al die dingen die ik dan op straat of via de media hoor ben ik daar ook bang voor. Samenvatting: kan makkelijk hbo maar moet naar mbo. zal het daar niet redden maar op hbo wel... WAT TE DOEN!?
Op het hbo worden ook je sociale vaardigheden getest, heb je die niet red je het ook niet aangezien je bij de meeste opleidingen in teamverband werkt, no offence maar als autist ga je het niet makkelijk krijgen op het hbo. Omgang met mensen onder je eigen niveau is ook een sociale vaardigheid, een redelijk makkelijke maar je geeft zelf al aan dat je dat niet kan.

Een server beheren of een pc uit elkaar halen is trouwens mbo niveau.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 november 2010 22:39]


Door Tweakers user 318025, woensdag 10 november 2010 23:57

Een autist is wel eerlijkere dan meeste mensen.

Door Tweakers user Ruzz321, woensdag 10 november 2010 23:59

fotografie999 schreef op woensdag 10 november 2010 @ 21:51:


Ik weet van mezelf dat ik de intiligentie heb voor hbo en de rede dat ik het niet op een mbo zal redden maar wel op een hbo is dat ik me er totaal niet thuis voel. Waarom bestaat er niet zo iets als een test om te kijken of je hbo aankan. Als ik nu al hoor dat ik 80% al zou weten en mijn vervolg school dit ook bevestigd. bijvoorbeeld door te zeggen dat er ook mensen komen die nog nooit een server hebben beheerd of een pc uit elkaar hebben gehaald. Wat doe ik daar dan sowieso de eerste 2 jaar!? Ik denk dat ik het daarom daar niet zal redden, mensen onder mijn niveau, Mensen die niet nog nooit iets met de pc hebben gedaan behalve op gegamed. Ik kom ook nog eens uit een iets rijkere buurt waar dus gewoon nooit van die medelanders komen, Na al die dingen die ik dan op straat of via de media hoor ben ik daar ook bang voor. Samenvatting: kan makkelijk hbo maar moet naar mbo. zal het daar niet redden maar op hbo wel... WAT TE DOEN!?
Hoe heb jij het VMBO dan overleefd? Diezelfde types zitten op het MBO...! Je bent pak en beet net een weekje 16 jaar oud. Ga dan gewoon je HAVO diploma halen als je dermate overtuigd bent van je intelligentie. Je reply getuigt niet bepaald van enige vorm van motivatie of intelligentie om het op het HBO te redden. Iemand die zichzelf enigszins geschikt acht voor het HBO zou toch ook zelf een weg moeten kunnen vinden om zijn doel te bereiken in plaats van een noodkreet op één of andere blogpost.

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 november 2010 00:00]


Door Tweakers user ari, donderdag 11 november 2010 01:23

YipMan schreef op woensdag 10 november 2010 @ 23:57:
Een autist is wel eerlijkere dan meeste mensen.
Wat dus exact één van de problemen is die je tegen zult komen als je werkt met mensen die minder intelligent, ervaren of gedreven zijn. De meeste mensen waarderen eerlijkheid alleen in kleine mate en niet recht in hun gezicht. En laat sociale vaardigheden nu net de uitdaging zijn bij autisme...

Ik heb zelf als autist ook een jaartje HBO gedaan... propedeuse gehaald en gillend weggerend vanwege het niveau van de opleiding en medestudenten. Die medestudenten waren overigens best relaxed, maar als VWO-er zit je dan toch eigenlijk onder je niveau te werken. En dat merk je dan helaas, dus ben ik naar de universiteit gegaan. Nog één werkstuk van vorig jaar inleveren en dan is die propedeuse ook weer binnen... :)

Maar terug ontopic, voor Maarten-Jan lijkt het me een goede keus om ofwel HAVO te gaan doen als hij dat aankan, en anders wordt het toch echt MBO. Als je dat niet zint omdat het niveau te laag zou zijn, tijd om je zelfredzaamheid te bewijzen. Haal gewoon een reeks tienen (met jouw intelligentie is dat een eitje toch?) en er is vast een verkort traject of iets mogelijk.... ligt helemaal aan jou en je inzet. Of je gaat nu hard aan de bak en schopt je eindexamens omver door daar even wat negens te scoren natuurlijk, kun je alsnog naar de HAVO...

Door Tweakers user fotografie999, donderdag 11 november 2010 03:26

Rushwood schreef op woensdag 10 november 2010 @ 23:59:
[...]


Hoe heb jij het VMBO dan overleefd? Diezelfde types zitten op het MBO...! Je bent pak en beet net een weekje 16 jaar oud. Ga dan gewoon je HAVO diploma halen als je dermate overtuigd bent van je intelligentie.
Hoe ik het vmbo wel over leef is vrij simpel. Wat ik nou ga zeggen zal sommige weer geen plezier doen,maar dan is het wel duidelijk, Ik zit bij allemaal hele grote autisten/mongolen die sociaal niks kunnen. Na school gamen en porn kijken. Maar geloof me die "gekke" doen niemand kwaad zijn altijd eerlijk en halen net als mij/ik allemaal 8/9/10nen dat is dus gelijk het andtwoord op hierboven, de cijfers zijn geen probleem, en ik ga het hbo gewoon bereiken want met mijn doorzettings vermogen is niks mis. ohja, misschien niet helemaal eerlijk dat ik er wat van zeg aangezien ik mijn klas/school genoten uitmaak voor mongolen, maar niet alle autisten zijn sociaal slecht, weet niet wat ze tegenwoordig allemaal onder sociale vaardigheden valt. Maar ik heb vrienden niet heel weinig en van deze vrienden zijn er ook een stuk of 20 waarmee ik al langer bevriend mee ben dan 5 jaar. Ik functioneer prima op mijn werk als verkoper als dat niet zo was dan zou ik laatst(nee niet voor me 16de) vast geen promotie hebben gekregen. Colega's zien ook echt niet waarom ik naar een speciale school moet en hebben ook nog nooit iets gezegt zoals "heb jij autistme" en nee ze weten ook niet dat ik dat heb dat weet alleen mijn bedrijfsleider en afdelingschef

Door Tweakers user 318025, donderdag 11 november 2010 10:17

Autisten zijn niet in beginsel slecht sociaal altijd, maar op gaande weg komen we toch problemen tegen in de omgang met de minder eerlijke mens en bij mij heeft dat resultaat dat ik meeste mensen niet zo vertrouw.

Een autist kan zich een soort nep sociaalheid aan leren, kijk maar naar Dexter, die is gewoon autistische en doet het ook, ik weet dat maar een verzonnen personage is. Ik zelf ben meestal zeer formeel en in begin zal ik niet zo open zijn, maar ik heb ook geleerd dat als te veel zegt en dus te eerlijk bent, dat het veel stuk kan maken, al zie je zelf niet zo, maar dat komt gewoon door minder eerlijke Nederlander of te wel de gewone Nederlander.

Door Tweakers user Osxy, vrijdag 12 november 2010 00:19

YipMan schreef op donderdag 11 november 2010 @ 10:17:


Een autist kan zich een soort nep sociaalheid aan leren, kijk maar naar Dexter, die is gewoon autistische en doet het ook, ik weet dat maar een verzonnen personage is. Ik zelf ben meestal zeer formeel en in begin zal ik niet zo open zijn, maar ik heb ook geleerd dat als te veel zegt en dus te eerlijk bent, dat het veel stuk kan maken, al zie je zelf niet zo, maar dat komt gewoon door minder eerlijke Nederlander of te wel de gewone Nederlander.
En dat is 1 van de vele vormen van autisme, namelijk Asperger autisme.
Die leren simpelweg situaties en reacties en zullen die reacties in het vervolg imiteren. Vaak gaat het gekoppeld met hoog IQ en goed geheugen waardoor ze zich heel lang heel goed kunnen redden, soms gaat het fout bij situaties die ze niet kennen.

Maar zoals gezegt, er zijn (bijna letterlijk) 1001 vormen van autisme en de verschillen zijn gigantisch. Iemand simpelweg een autist noemen is een evengoede omschrijving als de gemiddelde nederlander omschrijven als "Nederlander". Het labeltje autisme is eigenlijk niets waard.

Ik heb zelf vanwege een chronische ziekte op speciaal onderwijs gezeten en heb de klas gedeeld met de meest uiteenlopende personen, van jongens in elektrische rolstoel t/m de grootste flip autist die je je kan voorstellen. Heb dus een redelijk beeld van autisme in het algemeen.

Reageren is niet meer mogelijk