Wat recensenten vinden, boeit niet

Door Bananenspin op zaterdag 5 november 2011 21:32 - Reacties (9)
Categorie: Algemeen, Views: 4.949

Onderstaande is een column geschreven door een collega van een website waar ik technische werkzaamheden voor uitvoer, maar vond hem erg goed en wou het daarom graag delen.

Vanuit het niets was hij er; een nieuwe ster aan het gamejournalistieke firmament. Een aanstormend talent dat met één recensie de gevestigde orde het snot voor de ogen schreef. Ze moeten zich de haren uit het hoofd hebben getrokken, daar op de burelen van Power Unlimited, Eurogamer en IGN. Maandenlang hebben ze gekropen voor uitgever Bethesda Softworks, gesmeekt om de eerste recensie van The Elder Scrolls V: Skyrim, maar ze kregen hem niet. De primeur ging meedogenloos aan hun neuzen voorbij en belandde in de schoot van iemand die zich KennyDikkes noemt. Hoe deze volstrekt onbekende publicist het voor elkaar heeft gebokst, weet ik niet, maar hij plaatste al op 1 maart een uitgebreide recensie van Skyrim.

Hij staat er echt, daar op Bol.com. 'Oblivion,The Elder Scrolls V:Skyrim = EPIC !!!!', heet dit prachtige staaltje onderzoeksjournalistiek. Want laten we wel wezen, dat is het. Als je meer dan acht maanden voor de release van Skyrim een recensie-exemplaar weet te bemachtigen, ben je een grote. De Bob Woodward onder de gamescribenten, zeg maar. En waar dat Amerikaanse icoon wegkomt met een voorliefde voor betekenisloze details, daar vergeven we ook KennyDikkes graag een paar eigenaardigheden. Een eerste zin als deze bijvoorbeeld: "Skyrim wordt afgespeeld tweehonderd jaar na de gebeurtenissen van Oblivion". Lak aan de Nederlandse taal? Nee, het werk van een vakman is het. Eentje die zich als een ware prins Claus heeft bevrijd van de stropdas der grammatica.

Oké, ik overdrijf. KennyDikkes is gewoon een vijftienjarige fanboy die een Engelse preview door een vertaalmachine heeft gehaald. Bol.com staat er vol mee. Let er maar eens op. Hordes puistige puberjongens gebruiken de recensiemogelijkheid van de webwinkel om hun favoriete game te pluggen, maanden voordat deze uitkomt. Lyrisch zijn ze, ook al hebben ze nog geen minuut kunnen spelen. De gameplay is briljant, de graphics zijn de beste die je ooit zag en het geluid… wauw, alsof er een engeltje in je oor piest. Wat echte gamerecensenten er straks van vinden, boeit helemaal niet. KennyDikkes heeft zijn oordeel al lang klaar. Van hem krijgt The Elder Scrolls V: Skyrim de enige score die het spel verdient: de maximale. Iedere andere zou verkeerd zijn.

Het is een fenomeen dat Simon Parkin inmiddels maar al te goed kent. De redacteur van Eurogamer werd eind oktober bijkans gelyncht omdat hij het waagde Uncharted 3: Drake’s Deception te belonen met een acht. Nou is een acht natuurlijk een prachtig cijfer, maar niet voor Naughty Dogs nieuwste. Gamers waren furieus en lieten massaal van zich horen. Hoe kon Eurogamer nou zo uit de pas lopen? Andere websites gaven Uncharted 3 immers wel een negen of een tien. "Het is overduidelijk dat [Eurogamer] computerspellen haat", aldus ene John Walker, zonder een spoor van ironie. Ik vroeg me gelijk af of hij en ik dezelfde recensie hadden gelezen. Zo negatief was die toch niet?

Toegegeven, Parkin noemt Uncharted 3 "uiteindelijk oppervlakkig", maar spreekt ook over "de opwindendste game ter wereld". Hij begrijpt dat Naughty Dog ervoor heeft gekozen om van het spel een filmische achtbaanrit te maken, maar plaatst wel een paar kanttekeningen bij de uitvoering ervan. Parkin is van mening dat de focus op "beleving" soms negatieve consequenties heeft voor de gameplay. Ik zal jullie de details besparen, maar ik vind dat de Brit zijn kritiek uitstekend heeft beargumenteerd. En dan nog, een acht is toch een mooi cijfer?

Maar goed, tegen gekrenkte gamers is geen kruid gewassen. Zeker als ze massaal last hebben van een 'confirmation bias'. Oftewel, de menselijke neiging om de eigen verwachtingen bevestigd te willen zien. In de hoofden van Uncharted-liefhebbers heeft zich het afgelopen jaar immers maar één ding genesteld: Uncharted 3 wordt briljant. Dat weten ze omdat de eerste twee delen goed waren, maar ook omdat Sony ze dat heeft ingeprent. Maandenlang hebben ze geleefd op screenshots, trailers en kleine beetjes informatie. De spanning in de laatste week voor de release moet gigantisch zijn geweest. Ik kan me zo voorstellen dat ze op 24 oktober massaal achter de computer zaten om de eerste reviews te zien binnendruppelen. En toen gooide die kerel van Eurogamer roet in het eten!

Wat dat betreft roept de hele Simon Parkin-controverse vragen op over de functie van recensies. Gebruiken lezers deze om zich te informeren over de kwaliteit van een game? Of dienen ze als bevestiging van wat gamers toch al vinden? Allebei natuurlijk, maar die tweede is ongetwijfeld belangrijker dan vaak wordt gedacht. Moeten recensenten daar dan rekening mee houden? Als je het mij vraagt niet. Laten er alstublieft wat meer herrieschoppers opstaan: eigenzinnige gamejournalisten met een oprecht afwijkende mening, die deze goed kunnen beargumenteren. Daarom zeg ik: dank u, mijnheer Parkin. Dank u voor uw verfrissende, voortreffelijk geschreven bespreking van Uncharted 3. Ik moet u alleen wel waarschuwen. Als u Mass Effect 3 ook beloont met een acht, timmer ik u op uw gezicht.

Volgende: Coole reclame 10-'12 Coole reclame
Volgende: Hoezo les uitval? Dat is toch gek? 11-'10 Hoezo les uitval? Dat is toch gek?

Reacties


Door Tweakers user bonus, zaterdag 5 november 2011 21:43

Recensenten, wat de een leuk vind vind de ander niks. Ik vorm liever mijn eigen mening zowel met films als games. Soms is een eenvoudig spel helemaal super en goed voor uren spel plezier en een game waar echt jaren door ik weet niet hoeveel mensen aan gewerkt is geen bal aan. Ondanks de prachtige scene's of film fragementen...

ALs je als race fan een RPG moet gaan beoordelen, dan is de kans groot dat je er niks aan vind. Omgekeerd hetzelfde, dus dan zegt de recentie ook niks. EN als je als race fan een race game moet gaan beoordelen dan let je misschien wel op details die voor jou van belang zijn maar voor een ander veel minder. F1 2011 is er ook zo een, de een vind het niet realitische genoeg en de ander weer teveel, dus wat zegt dat jou als potenciele koper ??? Niks...

Ieder zijn mening, maar wat ik of een ander er van vind moeen ze lekker zelf weten...

Door Tweakers user Dooievriend, zaterdag 5 november 2011 22:14

eigenzinnige gamejournalisten met een oprecht afwijkende mening
En daarom is Yahtzee van Zero Punctuation ook zo goed :)

Door Tweakers user vanaalten, zaterdag 5 november 2011 22:16

Zo herkenbaar, en van alle tijden:
Toen ik ruim 20 jaar geleden naar m'n eerste concert ging (Judas Priest in de Rijnhal, Arnhem - errug goed!) speelde dat al: de dag erna kranten doorspitten op zoek naar een recensie. Uiteraard hoop je op een positieve recensie, maar soms was een recensent juist negatief - en dan had je iets van 'wat een chagarijn, is hij wel echt naar het concert geweest?!?'

Precies wat je zegt: je wil gewoon je eigen mening terughoren.

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 5 november 2011 23:19

Wat echte gamerecensenten er straks van vinden, boeit helemaal niet.
Hoewel je duidelijk maakt dat je het hier mee oneens bent, vind ik het wel kloppend. Game recensenten zijn bijna allemaal door en door corrupt. Een spel moet wel uitermate slecht zijn wil het een 7 krijgen. En veruit het meerendeel mist de mogelijkheid om ook maar een poging te doen er objectief naar te kijken.

Enige reden om een recensie te lezen is gewoon op want informatie op te doen over een spel en de mechanics, en verder kan je het hele gedoe van de beoordeling van het spel negeren, is toch pure onzin in 95% van de gevallen.

Door Tweakers user PilatuS, zondag 6 november 2011 00:14

Ik snap sowieso niet dat er soms 10'en worden gegeven. Je gaat mij niet vertellen dat het spel dan perfect is en dat er nergens een negatief puntje te vinden is.

Door Tweakers user YopY, zondag 6 november 2011 00:18

Dooievriend schreef op zaterdag 05 november 2011 @ 22:14:
[...]

En daarom is Yahtzee van Zero Punctuation ook zo goed :)
Die is met opzet juist negatief over alles (behalve Portal) omdat dat zo populair is, :+.

Maar iig, goeie punten. Fanboys willen graag hun eigen bullshit ruiken, en de gameproducenten maken daar hartelijk gebruik van door een spel flink te hypen voordat hij uitkomt.

Door Tweakers user Dooievriend, zondag 6 november 2011 02:43

YopY schreef op zondag 06 november 2011 @ 00:18:
[...]


Die is met opzet juist negatief over alles (behalve Portal) omdat dat zo populair is, :+.
Bwaa, voor zover ik weet heeft hij ook goeie reviews gegeven over Prince of Persia, Thief, Batman, Silent Hill, Spider-Man en Fantasy World Dizzy.

Door Tweakers user Roytoch, zondag 6 november 2011 12:03

Er is zo ontzettend veel onderzoek gedaan naar recensies. Ja, ze hebben nut, maar meer voor moeilijk van te voren te beoordelen goederen (eten, vakantie). En ja, ze hebben meer nut naarmate ze meer coherent zijn met de mening van de lezer.

Door Tweakers user In Search of Sunrise, zondag 6 november 2011 12:33

Eigenlijk boeit het inderdaad ook helemaal niet wat een recensent vindt. Het is niet zo dat een recensent de enige waarheid spreekt. Maar te vaak klampen mensen zich vast aan een recensie en denken dat wat er geschreven wordt dit op gaat voor het spel. Uiteindelijk bepaal je zelf wat goed is en wat niet. Een recensie is dan ook meer een indicatie voor een spel. Daarbij, zoals furby-killer het ook al aangeeft, zijn recensies vaak niet objectief. Ze zijn doorgaans gesponsord of men is van dezelfde leeftijd als het publiek (zoals insidegamer).
Het werk van de bekende kliek krijgt van te voren al een hoog cijfer en degenen die soms echt een hoog cijfer verdienen krijgen een laag cijfer ten faveure van de grote jongens.
Daarbij stellen recensies tegenwoordig ook doorgaans niet veel meer voor. Het is enkel graphics wat de klok slaat en de rest telt niet mee. Men verwoord doorgaans dat wat het publiek wilt horen. Met Skyrim zal het straks wel niet anders zijn. Die zal wel tussen de 9 en 9,5 scoren. Nu al wordt dat spel vreselijk gehypet. Een beetje recensent kijkt verder dan zijn neus lang is en zwicht niet voor de pegels van de uitgever of voor de fanboys. Bij een reeks zoals TES moet je eigenlijk een nieuw deel naast de andere delen leggen en dan met name bij het beste deel van de serie. Bij TES is dit Morrowind (al zijn er ook personen die van mening zijn dat Daggerfall dit is). Oblivion heeft destijds veelal te hoge cijfers gekregen en de geschiedenis zal straks bij Skyrim herhaalt worden.

Reageren is niet meer mogelijk